Реформаторите започват разговори с ГЕРБ за ново коалиционно споразумение

Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция. Това решиха лидерите на партиите в блока след 3-часово заседание.  

Още по темата

 

В декларация, представена пред журналисти от Найден Зеленогорски, се потвърждава участието си във властта. На представянето обаче не присъства нито един представител на ДСБ.


 От блока допълниха, че започват разговори с ГЕРБ за актуализиране на коалиционното споразумение. 


 В заключение в декларацията се посочва, че Реформаторският блок запазва доверието към министрите си. 

 

По същото време в Народното събрание Радан Кънев заяви, че няма да напуска парламентарната група на Реформаторите. Той призна, че се надява, че "ще има неща, които ще събират ДСБ и останалите партии от Реформаторите".  

Видео: БГНЕС

Видео: БГНЕС

 

„Гласуването на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става дума за дясна реформаторска мярка, както много рядко ставаше дума досега, или за мярка, която запазва статуквото, каквито бяха преобладаващо гласуванията до момента в парламента, гласувани изключително от мнозинства ГЕРБ-ДПС-АБВ”, заяви Кънев. "Наличието на една силна, дясна опозиция  ще стресне управляващите да започнат да правят някакви реформи. През това време ние ще изграждаме силна политическа алтернатива, която да бъде достатъчно способна за следващи избори”, заяви председателят на ДСБ.

 

 

Кънев заяви, че последното гласуване на промените в Конституцията окончателно го е убедило в отколешното му подозрение, че ГЕРБ използва Реформаторския блок като смокинов лист, докато всъщност успешно с ДПС и АБВ. В отговор съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите Найден Зеленогорски призна, че доверието към ГЕРБ е сериозна нарушено, но въпреки това е било по-добре от този момент „Реформаторският блок да не напуска пилотската кабина и да сяда при пасажерите” .

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова, Марина Стоименова

 

Какво се случи по-рано тази сутрин гледайте във видеото!