Рамо до рамо лидерите на 4 от 5-те партии в блока застанаха пред медиите

 

Протести и политическо напрежение. Оставка на кабинета и ново правителство в рамките на същия парламент. Това поиска Радан Кънев, след като стана окончателно ясно, че ДСБ минава в опозиция. Но пък Реформаторският блок остава във властта. На фона на политическите противоречия, вече седми ден има протест за спорните промени в Конституцията. Тази вечер шествието тръгна от Съдебната палата. 


4-часови разговори със знаков край. Рамо до рамо лидерите на 4 от 5-те партии в блока застанаха пред медиите. Без Радан Кънев. За да обявят:


„Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция”, обяви Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите”.


А ДСБ остава извън нея. Но не и извън парламентарната група. И оттук вече започват разногласията. Първо в предложенията към ГЕРБ от управляващите и опозицонните реформатори.


„Реформаторският блок да има обща позиция, по силата на която Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и да състави нова дясна коалиция на базата на ценности, които досегашното управление не спазваше”, коментира Радан Кънев от ДСБ.


„Аз мога да искам да съм президент на Америка”, коментира още Найден Зеленогорски.
За това остава неприето. А приетото:


„Искаме ново коалиционно споразумение с ГЕРБ. Това е подкрепа под условие, за 6 месеца”, добави още Найден Зеленогорски.


„Нма субект, който да ни поставя условие. Карате ме да коментирам неясната ситуация на Реформаторския блок. За мен е важно, когато разговаряме, да знаем кой е истинският политически субект, който представлява РБ”, добави Цветан Цветанов от ГЕРБ.


Според опозиционните реформатори именно Цветанов е инженерствал зад гърба на блока за плаващите коалиции в пленарна зала с ДПС и АБВ.


„Най-голямото опасение Реформаторският блок да се превърне в смокинов лист се сбъдна”, каза още Радан Кънев.


А управляващите реформатори предупредиха колегите си да не се заиграват с темата за предсрочни избори, защото виждат собственото си бъдеще извън парламента.


Управляващи и опозицонни реформатори поне до март ще делят една стая. Защото тогава е националния съвет, на който ДСБ ще реши излиза или остава в блока.


„Не виждам никаква причина да напускам парламентарната група”, коментира още Радан Кънев.


Нито съпредседателското място на парламентарната група. Въпреки различията, които ще имат и в гласуванията.

 

Припомнете си какво стана по-рано днес: