Снегът, гъстата мъгла и ниските температури – най-честите причини за инциденти

 

Над 1800 души са спасени в планината от началото на годината до момента. По време на активния зимен туристически сезон инцидентите с туристи в планината зачестяват. Това показват данните на Българския червен кръст. 

Още по темата


Планината може да е опасна дори и без да има дълбок сняг. Гъстата мъгла може да обладае пейзажа за секунди, а вечер температурата пада до -20 градуса.


Колкото и да сме сигурни в чувството си за ориентация или познаването на маршрута, ако падне мъглата или се стъмни, загубването ни е почти гарантирано. И ако не сме подготвени с топли дрехи, храна и вода, оцеляването е под въпрос. Шансовете намаляват драстично, ако и батерията на телефона е паднала до минимум.


Ако се загубим в планината, най-бързият начин да ни открият е чрез мобилното приложение на Червения кръст. С него изпращаме точните си координати на планинските спасители.


За тази зима планинските спасители разполагат с 32 отряда и 21 кучета. Всеки от големите зимни курорти има база, в която денонощно дежури човек, готов за минути да приеме сигнала, да сложи екипировката и да впрегне моторната шейна.


Сигнал за бедствие очакват 2 хеликоптера - в София и в Банско.