Докато ВСС обсъждаше кандидатурата на Нели Куцкова, пред сградата имаше протест

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново не успя да избере председател на Софийския апелативен съд. 

Още по темата

 

Кандидатурата на Нели Куцкова не събра необходимите 13 гласа, за да оглави САС. За нея гласуваха 8 от кадровиците в съвета, 11 бяха „против”, а двама се въздържаха.

 

Макар че по-голямата част от членовете на ВСС подкрепиха кандидатурата ѝ преди гласуването, тя не беше избрана за административен ръкововдител на САС.

 

Докато членовете на ВСС обсъждаха кандидатурата на Нели Куцкова пред сградата на Съвета имаше мълчалив протест. Представители на групата "План Б" издигнаха плакати срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради позицията му по съдебната реформа. 

 

Припомняме, че до повторно гласуване на кандидатурата на Нели Куцкова се стигна, след като ВАС отмени решението на ВСС за избора й за председател на Софийския апелативен съд. Първото гласуване беше на 30 април. След нейното изслушване деветима членове на съвета изразиха положителни становища на съдия Куцкова и декларираха, че ще я подкрепят. При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха. 

 

След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова – това бяха Юлиана Колева и Елка Атанасова. В мотивите си ВАС беше посочено: "Оспореното от съдия Нели Куцкова решение на ВСС е взето при съществено нарушение на процесуалните правила, довело до противоречие между изразените становища и получения при гласуването резултат."

 

Видео: БГНЕС