Децата забравят за болестите благодарение на инициативата "Приказки без край"

 

И тази година много български деца няма да прекарат празниците у дома, а в болницата. В няколко лечебни заведения в страната обаче малките пациенти ще забравят за болестта благодарение на националната инициатива "Приказки без край".


6-годишната Виктория е редовен пациент на специализираната детска болница в София. Момиченцето има дефицит на хормона на растежа.


„Хипофизата й е по-малка и не отделя достатъчно количество хормон, по-дребничка е и костаната система отговаря за по-малко дете всяка вечер се слага една инжекция в крачето, а тя е голям герой и ще порастне бързо”, обяснява майката Лилия.


Като всеки човек и малката героиня Вики не обича болници.


„Не ми харесва, защото ни боцкат”, казва малката Вики.


Когато обаче дойдат на гости аниматори, които да развличат малките пациенти с приказки, музика и театър, атмосферата в болницата коренно се променя.


Вече три години аниматорите от националната инициатива "Приказки без край" се грижат за доброто настроение на болните деца.


„Искам детето да се разнообрази и да има по-приятни емоции в тази обстановка, защото те много се потискат и не е тяхната среда. Не е детската площадка”, обяснява аниматорът Божидара.


Макар да са с родителите си, малките пациенти се стресират в болницата.


„И присъствието на тези аниматори, които им четат, естествено повишава техния тонус и това играе огромна роля и за оздравителния процес”, на мнение е проф. Тинчева.


Близо 9000 деца са имали късмета да забравят за болестта с помощта на доброволците.


Организаторите на инициативата са оптимисти, че съвсем скоро ще намерят партньор в лицето на държавата и съвсем скоро ще влязат във все повече отделения в страната.


„В национална стратегия за 2020 този тип активности, грижата за емоционалното състояние са включени, така че сме щастливи, че срещаме подкрепа”, казва Йорданка Димитрова, организатор на Националната инициатива „Приказки без край”.


А за Вики и останалите деца, които се лекуват в специализираната детска болница Коледата подрани. И явно са слущали през изминалата година, защото всички те получиха подаръци.

 

А какво е положението на болница "Света Марина" във Варна, гледайте във видеото: