Появи се такова предложение за промени в европейските правила

 

Предложения за промени в европейските правила за защита на данните на Европейския съюз предвиждат възрастта на децата, които имат право да чатят, да бъде увеличена от 13 на 16 години.

 

Това означава, че сайтове като Facebook, WhatsApp и Snapchat ще могат да бъдат отваряни само от хора, които имат навършени 16, или имат специално разрешение от родител да са в мрежата.

 

„Достъпът на децата до интернет не трябва да бъде ограничаван”, коментира в студиото на „Събуди се” Явор Никифоров, който преподава програмиране в няколко столични училища, включително и в Софийската математическа гимназия.

 

„Децата могат да бъдат предпазени като у тях се изгради инстинкт за самосъхранение”, убеден е той. „Това е работа на родителите и учители. Аз обяснявам на децата за какво да внимават, за да бе стартират злонамерено приложение на компютъра си, което може да счупи машината им”, добави Явор Никифоров.

 

Най-свободното пространство в света за изява и за получаване на знания е интернет”, коментира от своя страна журналистът Иво Инджев.