"Искам законите да влязат в действие", каза синът на премазания мъж

 

Пуснаха на свобода шофьор на джип, който уби възрастен човек. Инцидентът стана в петък около 19 часа вечерта. Възрастният мъж пазарувал в близкия хипермаркет, след което пресякъл оживен булевард, но не през пешеходната пътека. Причината – да стигне до близката спирка по пряк път. Когато стъпил на пътното платно обаче, буквално бил премазан от минаващия джип.


По думите на синовете на убития, очевидци разказали, че джипът се е движил с над 100 км/час. Автомобилът е влачил тялото на пешеходеца около 100 метра. Въпреки че инцидентът е станал на оживен булевард, обаче, разследващите не са намерили нито един свидетел на жестоката катастрофа.

 

От Прокуратурата в Пазарджик потвърдиха, че шофьорът е на свобода, но отказаха да назоват с какви мотиви е станало освобождаването му.

 

"Този шофьор е на свобода, тъю като към момента той не е привлечен в качеството на обвиняем. Все още не са събрани категорични доказателства за виновността му в извършване на престъпление", коментира за Нова прокурорът Димитрия Ганчева.

 

 

Шофьорът – 27-годишният Иван Янакиев, е тестван на място с дрегер, а алкохолната му проба е отрицателна. Не е ясно обаче дали е тестван за наркотици. 24 часа по-късно е бил освободен от ареста. Причината според разследващите - вината му не е доказана.

 

„Ако това беше баща му, как би се почувствал от това да го види в насипно състояние на масата и да го разпознае само по един белег и по пръстите на едната ръка”, попита Еленко Лазаров, син на убития пешеходец.  


„Искам държавата да се вземе в ръце и законите да влязат в действие. Докога ще продължи това толериране на тази хулиганщина?”, попита Макс Лазаров, син на убития пешеходец.  


Шофьорът се оказва добре познат на полицията, с множество нарушения на пътя.


„Иван Янакиев има не малко нарушения на Закона за движение по пътищата. Включително, че по време на специализирана полицейска операция в началото на тази година, е бил засичан да управлява под въздействието на наркотични или упойващи вещества. Заради това му е отнета шофьорската книжка, а джипът временно е бил спрян от движение”, обясни говорителят на областната дирекция на полицията Мирослав Стоянов.

 

Във вторник близките на жертвата организират протест пред Съдебната палата в Пловдив. Те се събират в 14:30 часа, за да изкажат своето недоволство срещу съдебната система. 


Репортер: Благой Бекриев

 

Припомнете си още по случая: