Опасни фойерверки на пазара в цялата страна, показват проверки дни преди Нова година

 

Опасни фойерверки на пазара в цялата страна. Това показва проверката на магазините за пиротехника само 10 дни преди Нова година. 

 

Пазаруването на пиротехника вече е в разгара си. Преди да отнесем пиратките или ракетите вкъщи обаче трябва да се уверим, че не сме попаднали на менте, криещо риск за здравето и живота ни. На първо място стоката трябва да има знак, който удостоверява, че продуктът е в съответствие с европейските стандарти за безопасност. 

 

Инструкциите за употреба на български език също са строго задължителни. На етикета трябва да пише и името на производителя. През последните дни поверяващи установиха липса на такава маркировка при редица пиротехнически изделия, предлагани у нас, които спешно бяха изтеглени от пазара. 

 

Екип на Новините на Нова посети склад за пиротехника само на няколко километра от София. С помощта на опитен специалист тества най-актуалните през последните години изделия за гърмене. 

 

Римските свещи са все по-предпочитани за забавление в новогодишната нощ. Летят на височина от 30 до 50 метра. Ефектни, но и доста опасни са пиробатериите. Търговците вече предлагат и екобатерии, изместващи от пазара традиционните пиробатерии. Добре познатите пиратки пък се оказва, че вече излизат от мода. 

 

Най-добрият съвет, който дават експертите, е да внимаваме с употребата на алкохол и винаги да гасим с вода използваната пиротехника, за да сме сигурни, че няма да предизвикаме пожар.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова