"Не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е", заяви той

 

След две години пълно мълчание Ахмед Доган проговори. От ДПС разпространиха реч на почетния си председател пред партийния елит на новогодишно празненство. В нея Доган опровергава слуховете от последните дни, че планира завръщане в политиката. Не дава обаче ясен отговор на други упорити спекулации - че се готви смяна на лидера Лютви Местан. В тази посока има само двусмислен намек, че ДПС се нуждае от подновяване. 

 

"ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени", казва Доган. 

 

Лютви Местан обаче получава остри критики за декларацията, с която подкрепи Турция в конфликта й с Русия при скандала със сваления бомбардировач. В речта си Доган я определя като гаф. Според него светът се намира в изключително тежка криза, а ако политиците и в частност ДПС не внимават, страната ни може да се окаже „пушечно месо”. 

Още по темата


"Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране и като адекватно действие", на мнение е Доган.

 

"Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика – с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...", допълва Доган.

 

"Ние се намираме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Ние сме в периметъра на потенциални военни действия. Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС", заяви Доган.

 

Той коментира и ситуацията в Европейския съюз.

 

„За първи път съм притеснен. Европейският съюз няма дълбока мотивация за развитие. Дори мисля, че няма мотивация и за запазването си. ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс. Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка, което означава формално съществуване. Бюджетът на ЕС за интеграция е около 120-130 млрд., а военният бюджет на САЩ е 600-650 млрд. Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, дали ще има изобщо Европейски съюз. Досега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение”, на мнение е Ахмед Доган.

 

„Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката”, завърши Ахмед Доган.

 

През пролетта ще има конференция на ДПС, на която ще бъде обявено името на новия лидер на партията. Това заяви в ефира на „Здравей, България” тази сутрин бившият заместник-председател на движението Осман Октай.