Две са версиите относно голямата критика от новогодишното парти на Движението

 

Совалки в ДПС. Големият въпрос - ще има ли движението нов председател? А поводът - острата критика на Ахмед Доган към Лютви Местан и политиката на партията.


Както винаги след голям трус, в ДПС настана тишина. Партийците изключиха мобилните си телефони. Тези, които ги вдигаха, отказваха да говорят. А тези, които проговориха, не казаха нищо.

 

Още по темата


„Това решават компетентните органи”, заяви секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ.


Това е както въпросът ще има ли предсрочна смяна на лидера Лютви Местан, така и какъв курс ще хваща партията след речта на Ахмед Доган.


„Евентуално, ако има сбирка или друго, ще бъдете уведомени”, добави Мустафа Карадайъ.


Но всъщност според официалната позиция нищо кой знае какво не се е случило.


„Не мога да разбера защо го тълкувате, че някой на някого се е скарал”, коментира още Мустафа Карадайъ.


А опитите ни да получим отговори какво мисли самият Местан за критиките на Сокола удариха на камък. А къде точно се намира Местан в навечерието на рождения си ден също остана загадка.


В някои сайтове се появиха информации, че от снощи лидерът на ДПС е в посолството на Турция. От пресцентъра на посолството нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация, като казаха пред Нова само, че вече са във ваканция. Последната следа към Местан обаче даде именно посланикът на Турция. Снощи Сюлейман Гьокче пусна две снимки в своя Туитър профил. На тях се вижда как дипломатът подарява на Местан подарък за рождения му ден.


Всъщност критичното слово на Доган било публикувано, за да разсее спекулациите около партито в сарая. Но според главния редактор на сайта 24Родопи, който първи пусна откъси от речта, бял свят са видели едва 10% от думите на Доган пред партийния елит.

 


„Има 10% вероятност Местан да остане начело”, коментира Илхан Андай, журналист от 24rodopi.com.


Според Андай бъдещият лидер на ДПС ще бъде мъж или жена, и двамата евродепутати.


„Това ще стабилизира ДПС, въпреки че изглежда криза”, добави още Илхан Андай.


А един от симптомите за напрежение в партията тръгна не от къде да е, а именно от бастиона Кърджали. Там структурата се разтресе още преди местните избори. От офиса на ДПС там днес гледат лицата на почетния и настоящия председател. Активът обаче не иска да говори за тях, а щабът е празен.


За избирателите на партията тя също е тема табу. Според кърджалийци изказването на почетния председател на ДПС е знак за промени и нестабилност.


Кърджалийската клюка пък номинира кмета Хасан Азис за наследник на Лютви Местан. Самият той заяви, че за първи път чува и отказа коментар.


Въпросите, които останаха отворени днес, вероятно ще получат отговорите си утре. На Бъдни вечер ръковоството и парламентарната група на ДПС ще заседават.


Темата продължава утре в „Здравей, България”. Ще гостува един от най-близките приятели на Ахмед Доган.