Той отказа да обясни на съда как е станала катастрофата и с колко километра се е движел

 

Шофьорът, който прегази пешеходец в Пазарджик, а освобождаването му предизвика протести, се изправи пред съда. 27-годишният Иван Янакиев остава зад решетките, решиха магистратите. Той отказа да обясни на съда как е станала катастрофата и с колко километра се е движел. Заяви, че съжалява и че всеки ден пред очите му е образът на блъснатия пешеходец.

 

Още по темата

Прокуратурата уточни, че до момента няма яснота как е настъпило произшествието. Затова и обвинението срещу шофьора е за каране с превишена скорост. По делото има вече петима свидетели, но нито един от тях не е видял фаталния удар.

 

Иван Янакиев заяви, че съжалява за случилото се. Поиска да бъде освободен с аргумента, че всеки ден по пътищата стават подобни инциденти. 

 

„Плаче момчето, измъчва се, страда.Успокоявах го, доколкото това е възможно. В много тежко психическо състояние е действително”, каза неговият адвокат Христо Мишев.

 

Адвокатът поиска да бъде пуснат срещу гаранция от 2 хиляди лева или домашен арест, тъй като клиентът му бил жертва на обществения натиск и на вкоренената у българина завист към по-богатите. Нямало доказателства за вината му.

 

„Нали разбирате, че най-важно е как е станал инцидентът. Няма нито очевидец, нито експертиза”, каза адвокатът Иво Лулчев.

 

Във фаталната нощ приятел на Иван Янакиев е шофирал зад него. 

 

„Движех се аз с 55 километра и ги настигах. Друго не мога да кажа. Колата не може да се движи с над 100 километра, защото тази машина е предвидена за друг терен”, обясни свидетелят Маджаров. 

 

„Нямаме свидетел, който да ни каже как е станал ударът. Затова и обвинението е, че е карал с несъобразена скорост”, каза Стефан Янев, прокурор от Окръжна прокуратура – Пазарджик.

 

Иван Янакиев има пет акта, които са паднали в съда и 10 фиша за превишена скорост, както и висящо дело за шофиране под въздействието на наркотици.

 

Днешното решение на съда не е окончателно, то може да бъде обжалвано още следващата седмица пред Апелативния съд в Пловдив. 

 

Репортер: Благой Бекриев