Близо 1/4 от хората искат да разберат предварително какво ще им подарят

Идеята на подаръците е да бъдат изненада, но проучване, направено във Великобритания, показва, че една четвърт от хората тършуват навсякъде, за да разберат какво са им приготвили близките за Коледа, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

 

Допитването до 2000 души разкрива, че близо 22% от британците са тършували на всевъзможни места в опит да открият коледните си подаръци. Мисията на 87%  от тях е била успешна. Любопитните са стигали до неподозирани висоти в търсене на "празничната плячка" – 43% споделят, че са преровили абсолютно всички чекмеджета в къщата. 

 

За да не бъде разкрита предколедната им дейност, 31% от анкетираните са опаковали отново подаръците, след като са ги открили и разопаковали. Някои търсачи са разчитали на помощта на технологиите, за да "проследят" коледните подаръци – 13% са проверявали историята на търсенията в интернет, 5% са чели текстовите съобщения, имейлите или чатовете на близките си, а други 5% са надничали в банковите им сметки.

 

Заобиколени от толкова шпиони, за хората става все по-трудно да крият подаръците. Над 50% от анкетираните споделят, че предпочитаното от тях място да държат подаръците до Коледа е гардеробът, 26% ги пъхат под леглото, а 7% ги крият в чекмеджето с бельо. Други предпочитат не толкова очевидни локации - кучешкото легло, коша за пране, багажника на автомобила и дори в плюшени играчки. 

 

Едва ли за някого е изненада, че жените са по-любопитни, когато въпросът опира до подаръци – 27% от дамите тършуват предварително срещу 17% от мъжете. За сметка на това е по-малко вероятно представителките на нежния пол да бъдат заловени на "предколедното местопрестъпление". 

 

Породеното от любопитство тършуване има и своята цена – 30% от анкетираните споделят, че им се е налагало да купуват допълнителни подаръци, след като са установили, че изненадите на близките им са по-скъпи от тези, които те им приготвили. Тършуването може да бъде и опасно – 6% от участниците в допитването признават, че са пострадали, докато са се опитвали да открият подаръците си за Коледа.