Доган или Ердоган - направи ли грешен избор Лютви Местан?

 

„Речта на Ахмед Доган надхвърля партийните интереси. Той постави въпроси, които хората очакват да чуят от президент и политици. Ще се превърне ли България в територия на евентуални военни действия, каква е политиката ни при конфликта Турция – Русия. Нашите институции казват основно, че трябва да се снишим. Въпросите, които той поставя, не са нещо ново, но за тях тук не се говори”. Това каза в „Здравей, България” журналистът Елена Йончева.

 

Още по темата

„Аз не споделям тази оптимистична оценка за Доган–патриота. Нещата, които казва, са интересни, защото той ги казва”, каза политологът Огнян Минчев. 

 

„Произходът на ДПС е от посткомунистическите специални служби, а етническият състав на партията е от български турци, което винаги е предизвиквало необходимостта ДПС да балансира между тези два интереса”, отбеляза той.

 

По думите му кризите в партията, свързани със смъртта на Ахмед Емин, отделянето на Касим Дал и Осман Октай, са епизоди от опитите на Анкара да направи ДПС партия, която е преимуществено турска. „От страна на Русия винаги е имало контрамерки партията да остане една обща собственост в геополитически план с контрол обаче от Москва”, допълни Минчев.