Шунката е популярна чак в Афганистан

Масите в цял свят ще бъдат пълни с традиционни ястия по Коледа, но какво ще яде светът според износа на британски фирми и фабрики. Пуйки са продадени чак в Екваториална Гвинея, а очаквано износът на патици, шунка, бекон и дори шоколад рязко нараснаха.

 

От 2010 г. правителството на Великобритания откри десетки нови пазари и сега търгува с повече от 150 страни. През 2014 г. износът на британски храни и напитки е на стойност 19 млрд. паунда, като през последните годините количеството на изнасяната стока се е удвоило.

 

Британският шоколад е най-доходоносното производство за Коледа. Продажбите в Австралия удариха 24 млн. паунда, увеличение със 130%. Дори в Швейцария са купили повече шоколад – с 200% повече до 11,4 млн. паунда.

 

Брюкселско зеле са сред най-продаваните храни тази година, включително и в родината му Белгия. Износът на празнични зеленчуци скочи и в Германия. Словакия е купила за Коледа най-много картофи от Острова. Британският картоф е известен и в Обединените арабски емирства.

 

Предпочитаната по празниците шунка е популярна чак в Афганистан, където са генерирани 1 млн. продажби – увеличение с 667%.