Празникът отдавна е надхвърлил границите на християнската общност

 

Над 2 милиарда души по света отбелязват Коледа. Празникът отдавна е надхвърлил границите на християнската общност. Хора от различни религии и етноси си разменят подаръци и се обличат като Дядо Коледа.

 

Тържествени церемонии във Вечния град, традиционни служби в древните храмове по Светите земи, и дори в църквите в Етиопия, Нигерия и други африкански държави. Празника отбелязаха в Китай, Корея и Япония, както и в летните горещини на плажовете на Австралия.

Още по темата

 

 

В Рим папата направи традиционното обръщение „Към града и света”. Главата на римокатолическата църква се помоли за мир и спомена десетки места по света, на които насилие отнема човешки животи.

 

„И днес много хора са лишени от човешко достойнство. Също като Божия син изпитват студ, бедност и отхвърляне от обществото. Нека сплотяването, което носи Коледа, да бъде усетено най-вече от тези, които имат най-голяма нужда”, заяви папа Франциск. 

 

Лидерите на разделен Кипър използваха Коледа, за да отправят призив към обединение. Президентът на Кипър и лидера на турската част на острова се появиха заедно по телевизията и призоваха към мир и обединение. Дори в раздираната от война Сирия намериха време за празника. На по-малко от 2 километра от фронта в Джобар, стотици се събраха, украсиха коледна елха и под нея се молиха за край на продължаващите 5-та година боеве.