5% от малчуганите в болниците у нас са в критично състояние

 

Тази вечер е традиционният концерт „Българската Коледа”. Инициативата събира средства за подпомагане на лечението на деца.

 

Тази година темата на „Българската Коледа” е „Да помогнем на децата в реанимация". 5% от децата в болниците в България са в критично състояние. Благотворителната кампания иска да им осигури модерна медицинска апаратура, но и лекарства, възможности за диагностика и рехабилитация.

 

Дафинка трудно сдържа сълзите си, защото в нощта на Рождество става с 1 килограм 370 грама по-щастлива.  

Още по темата

 

„Доста избърза, никой не го очаква толкова рано, но пък всички сме доста щастливи, нищо, че е толкова мъничък, чакаме го с нетърпение да се прибере вкъщи”, заявява Дафинка Крачкова. 

 

Именно защото е толкова мъничко, бебето има нужда от помощ, за да расте. А за да бъде помощта възможна, помага "Българската Коледа". 

 

„От миналата година е този най-новият апарат за обдишване на новородени, недоносени деца. При нас апаратурата е изключително важна, защото нашата специалност, се развива технологично много - без апаратура, без монитори за проследяване на основните жизнени показатели или апарати за обдишване, или кувиози, не е възможно ние да вършим нашата работа”, заявява д-р Тавя Праматарова, неонатолог в „Майчин дом”. 

 

Затова „Българската Коледа” продължава да помага. За да стават чудеса, не само по Коледа. С повече помощ от съвременната апаратура. 

 

„Тази година бихме искали да получим един ларингоскоп с фиброоптика и някой апарат също за изкуствена вентилация”, обясни д-р Праматарова. 

 

Всеки от нас може да направи дарение от 1 лев и 20 стотинки, като изпрати SMS на номер 1117.

 

Репортери: Марина Цекова, Златина Зехирова