Николай Дойнов, Миролюба Бенатова и Данаил Глишев с коментар за атентатите във Франция

 

Ислямизация на Европа и внос на тероризъм - през 2015 година тези страхове идваха заедно с приливната вълна от бежанци към Стария континент. И докато Европа и нейните служби търсиха врага някъде там, той се оказа твърде близо. 

 

Нападенията над редакцията на „Шарли Ебдо” и атаките в нощта на 13 ноември в Париж коментираха в „Събуди се” водещият на Новините на Нова Николай Дойнов и журналистите Миролюба Бенатова и Данаил Глишев.

 

„Не съм чул все още никакви отговори от Европа и от хората, които трябва да вземат решение за това какво всъщност се случи и какво очакват да се случи, ако продължаваме да живеем по този начин. Не съм убеден, че в момента, в който тези хора, които наричат себе си ИДИЛ , бъдат победени на бойното поле, а това рано или късно ще се случи, проблемите в Европа ще изчезнат. Не очаквам нищо подобно да се случи, защото те са много по-големи от едни 15-20 000 въоръжени до зъби мъже, които стоят някъде в границата на две-три държави в Близкия изток”, на мнение е Николай Дойнов.

 

„Според мен Европа трябва да направи стъпка назад от собственото си лицемерие, защото в голямата си част тези хора, от които сега се пазим, са европейски граждани. Това не е удобно да се казва, но е истината. Те са родени и отгледани тук, разочаровани са от нашия свят. Тяхната основна идеология е, че искат да го разрушат. Искат нас да ни боли. Ние сме превзети отвътре, защото Европа е отстъпила. Ако правителствата не се върнат там, откъдето са абдикирали, нищо няма да се промени”, коментира Миролюба Бенатова.

 

„Лоша шега ни играе основния принцип – единни в многообразието. Никой не е оптимист, щом се повтори и то в Париж, където системата за сигурност все пак работи – какво остава за други места. Никой в момента не може да гарантира тази сигурност, тя просто отсъства”, на мнение е Данаил Глишев