Други четирима са в болница

 

 

Домашна ракия уби четирима души. Други четирима са в болница и вече са вън от опасност. 

 

Оказва се, че ракията е била с високо съдържание на метил. Мъжете са я е закупили от техен съгражданин - 45 годишния Тейфи - собственик на дърводелски цех, който по всяка вероятност е купил ракията, а после я е препродал.

 

На втория ден от Коледа в Якоруда се събрали две компании. Едната отишла при комшия. Поканата била, за да се спази традицията при клане на прасе, да се канят помагачи, които после да бъдат почерпени. Другата компания отишла на рожден ден. И на двете места домакините черпили с една и съща ракия.  

Още по темата

 

„Заклахме едно прасенце и решихме да пийнем малко ракия. Не разбрах откъде е”, разказва пострадалият Николай. 

 

Последиците за гостите на двата купона се оказват фатални. Четирима млади мъже умират за по-малко от 24 часа. Сред тях е 37-годишният Мустафа. 

 

„Детето си дойде и никакъв го нямаше - пада на леглото, после на земята. Закарахме го в болница в кома”, разказа Донка, майката на Мустафа.

 

Други четирима купонджии оцеляват, но са болница. 

 

Метиловият алкохол е изключително опасен. Той е отрова, клетъчна отрова, попаднал в организма удря нервите, очния нерв и мозъка”, обясни д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ – Благоевград. 

 

Мъжете купили ракията от техен съгражданин. Той е задържан, а произходът на алкохола се установява.

 

Близките на отровените поискаха възмездие.

 

По случая работи и Окръжната прокуратура в Благоевград.

 

В късния следобед днес на продавача на ракията-убиец беше повдигнато обвинение за престъпление против народното здраве. Ако вината му се докаже, законът предвижда от 3 до 15 години затвор.