Причината е намерението на правителството да я закрие

 

Свиленград в защита на митницата си. Общински съветници от града готвят блокади срещу предложението администрацията да бъде закрита и управлението ѝ да бъде пренасочено към Бургас и Пловдив. 

 

На Капитан Андреево пред бариерите на пункта вероятно скоро ще има блокада. Причината - предстоящото закриване на митница Свиленград. Инициативата е на общинските съветници, които приеха декларация срещу това и започват подписка. Вероятно още в първите дни на новата година най-големият ни сухопътен граничен пункт ще бъде блокиран в знак на протест, а причина е, че ако митницата бъде закрита, много хора ще изгубят работата си.

 

До предложението за закриване на митница Свиленград се стигна след поредната акция срещу корупцията. А общинският съвет в Свиленград реагира с декларация на последното си заседание. Срещу закриването се обявиха всички без съветниците от ГЕРБ, които не присъстваха в залата, но част от тях са я подписали по-късно. Основният мотив е, че много хора ще изгубят работата си.

 

„Митница Свиленград е най-големият работодател тук, има необходимия административен капацитет, общинският съвет счита, че структурната реформа трябва  да бъде организирана на място в Свиленград”, заяви Никола Динков - председател на Общински съвет – Свиленград. 

 

Според депутата Емил Димитров обаче именно местните кадри са проблема на Свиленградската митница. 

 

В момента се маха възможността местните да си нареждат смените и да пускат свои хора и роднини да прекарват контрабанда”, заяви Емил Димитров. 

 

Според общинските съветници близо 50 души ще бъдат съкратени. Недоволството им е подкрепено и от бивши служители на митницата, които са съкратени при преструктуриране преди 3 години. Част от тях и досега са без работа.

 

 От 1 януари в Свиленград започва подписка в защита на митницата, а след това готвят и ефективни протести.

 

Общинските съветници са категорични, че корупцията няма да бъде преборена със закриването на митница Свиленград, какъвто е основният мотив за преструктурирането.

 

Декларация срещу закриването на митницата ще бъде изпратена и до Европейския парламент.