Облакът от миниатюрни капчици може да се разпространи до 10 метра

 

Оказва се, че едно човешко кихане може да развие до 150 километра в час. А в същото време е невъзможно да кихнем с отворени очи. 

 

Кихането е рефлекс, който не можем да контролираме съзнателно. Кихаме, когато микроби, алергени и прах блокират нервните окончания на носа и носоглътката ни.

 

Кихането е вид филтър и биологично рестартиране и освобождаване на вредни частици. Облакът от миниатюрни капчици може да се разпространи от метър и половина до цели 10. Учените установяват, че сместта от слюнка и слуз се придвижва като покриващ всичко "чаршаф". След това той се разпада двукратно и най-накрая се разпръсва като пълни с бактерии капчици. Практически няма начин да избягаме от тези микроби, ако някой кихне в близост до нас!

 

Експертите съветват преди да кихнем, да закрием лицето си с лакът. Така се възпрепятства чисто механично разпостранението на тези частици

 

Гъделичкането с перце, черният пипер, настинката, алергиите далеч не са единствените причини за кихането. Около един на всеки четирима души кихат срещу слънчева светлина. И още. По кихането казват, че се познавал характерът.

 

При кихане никога не затискайте носът и устата си. Оказва се, не можем да кихнем с отворени очи, защото рефлексите ни са взаимосвързани.