Тесните квартални улици – основният проблем за снегопочистването в София

 

Над 3000 са снегорините, които тази година ще се грижат за снегопочистването. Част от тях вече излязоха по улиците на страната. Още от рано сутринта в сряда започна почистването на пътищата, така че да не се получават заледявания или натрупвания на сняг.

Още по темата


Зимата официално дойде с първите снежинки. А те изкараха на постовете снегорините в столицата. 


Всяка година проблемите пред машините са едни същи. Кварталните улици остават тесни за тях.  А най-големият проблем се оказва не времето, а шофьорите. 


Вече втора зима специална техника патрулира из столичните улици, за да следи пътната обстановка - от мокрите настилки до заледените. 


Ако пътят е заледен, но не е обработен, фирмите за снегопочистване веднага получават указания. И държавата е в готовност. Прогнозите са, че в края на празниците обстановката ще се усложни заради тежкия трафик и очаквания силен снеговалеж.  


Затова задължително трябва да сме с пълни резервоари, зимни гуми, а на места - да сме готови и за вериги. И въпреки че машините са готови,  има едно условие - натрупаният сняг на пътя по време на валеж по основните трасета в страната не трябва да е повече от 3 см. След като спре, до два часа трябва да е почистен.