От „Газпром” изпратили писмо, че спират доставките за „Овергаз”

 

200 хиляди българи - заложници на спор между две газови компании. Руският гигант „Газпром” заплаши да спре доставките за битовите потребители на „Овергаз”. От най-голямата частна компания-доставчик на синьо гориво за газифицираните жилища твърдят, че не са получили писмо с ултиматум.

 

Няколко нули в графата за заявки на „Овергаз” изправиха на нокти държавната енергетика. 

 

Писмото е адресирано до „Овергаз”, с копие до нашето дружество „Булгартрансгаз”. В него – срещу заявката от първи януари 2016 година, са посочени нули. Което означава, че „Газпром експорт” не предвижда доставки на „Овергаз” към настоящия момент”, заяви Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ. 

 

Премиерът Борисов привика на спешна среща шефовете на държавните енергийни компании.  

 

„От страна на държавните дружества е направено абсолютно всичко хората да не останат без газ”, заяви още Коен. 

 

Тоест ако кранчето на частната компания бъде спряно, доставките за газифицираните жилища може да поеме държавната „Булгаргаз”. 

 

От наша страна сме готови, въпросът е в кой момент „Овергаз” ще се обърне към „Булгаргаз” за сключване на договор. Ние смятаме, че няма да има проблем по отношение на доставките”, обясни Жаклен Коен.

 

От „Овергаз” обаче си обясниха нещата по друг начин. Според компанията, е възможно да става въпрос за грешка на диспечерите на „Газпром експорт” в София, които подават редовно информация за заявките. От „Овергаз” са категорични, че тази нула не е потвърдена от „Газекспорт” и от „Газпром” по никакъв официален начин. 

 

Компанията обяви, че няма спорове с руската страна, няма и дългове и изпълнява договора си стриктно.

 

Повече гледайте във видеата!

 

Репортери: Яна Николова, Надя Хамдан