Бялата пелена достигна 30 см в някои части на града

Стотици полети бяха отменени на двете основни летища в Истанбул, след като градът беше ударен от силен снеговалеж през последни ден от годината, предадоха Франс Прес и БГНЕС.

Още по темата

 

Тежкият снеговалеж остави историческата столица, забулена под завеса от бял сняг, покриващ кубетата на джамиите и хълмовете на Босфора.

 

Туристите излязоха навън, за да си правят снежни снимки. Но условията бяха далеч по-малко приятни за жителите, които искат да пътуват за празника довечера.

 

Националният превозвач "Turkish Airlines" анулира 265 вътрешни и международни полети от летище „Ататюрк” в Истанбул, както и 37 на летище „Сабиха Гьокчен” в азиатската част на града. Частният превозвач „Pegasus Airlines” също анулирана 34 полети към и от „Сабиха Гьокчен”.

 

Истанбул осъмна с плътна снежна покривка по пътищата и покривите тази сутрин. Бялата пелена достигна 30 см в някои части на града, причинявайки прекъсване на някои транспортни услуги и затваряне на няколко пътища.

 

Всички фериботни услуги бяха отменени, а властите в Истанбул предупредиха гражданите да отменят пътуванията си.

 

Общо 5 450 работници да се справят с положението, предвидени са почти 12 тона сол. Снеговалежите се очакват да продължат до обяд на Нова година. 

 

Междувременно, българските власти се готвят за снега. Над 3000 са снегорините, които тази година ще се грижат за снегопочистването. Част от тях вече излязоха по улиците на страната. Още от рано сутринта в сряда започна почистването на пътищата, така че да не се получават заледявания или натрупвания на сняг.