Най-доброто, което може да стане, е да не се влоши положението, смята Иван Нейков

"От гледна точка на доходи и на пенсии и на социални помощи, всъщност нивото на 2016 г. ще бъде като на 2015 г. Ще бъдем свидетели на това, че много хора няма да усетят

Още по темата

положителна разлика. С две думи - 2016 г. вече сме я изживели от гледна точка на социалната сфера". Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в интервю за БГНЕС.

 

Социалната сфера в много голяма степен зависи от бюджета, а той за 2016 г. сочи, че най-доброто, което може да стане, е да не се влоши положението. 


Според него няколко неща трябва да бъдат променени. Трябва да има нови механизми за повишаване квалификацията на хората. Трябва да има връзка между заплатите на работниците и тяхната квалификация, нещо, което в момента липсва. Необходимо е и да имаме просветени работодатели, защото голяма част от българските работодатели са вероятно добри специалисти в своя бизнес, но не умеят да управляват човешките ресурси. Това един от дефицитите, които трябва час по-скоро да бъде преодолян.


"Това, че хора от градския транспорт без средно образование взимат по-високи заплати от научните сътрудници в БАН, например, е по-скоро резултат от натрупани деформации. По-тревожното е, че заплатите у нас по никакъв начин не растат и не са обвързани с квалификацията на хората. Това, че някой работник е повишил квалификацията си, не се отразява на заплатата му - това е много сериозен проблем и липсата на този механизъм демотивира хората да си повишават квалификацията, а работодателите вече не могат да намерят квалифицирана работна ръка", изтъкна председателят на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.