Снежната драма приключи благополучно

 

"Положението в област Монтана е нормално. Няма закъсали автомобили. Няма бедстващи хора или населени места без електрозахранване. Има изчакващи автомобили и тирове, но поради износени гуми. Всички пътища в района са почистени. Ще бъде почистено платното, където са нощували тировете", обясни за Нова телевизия областният управител на Монтана Ивайло Петров.

 

Не така спокойна беше обстановката вчера. Близо 7 часа пътниците на автобус чакаха да бъдат извадени от снежен капан. Хората пътували по автолинията между Оряхово и София. Наложи се да бъдат прибрани в читалището на село Малорад, за да не измръзнат при -10 градуса. В автобуса пътували и четири малки деца.

 

Автобусът стъпил на лед и гумите му паднали в канавката.

 

"Отдолу имаше лед поне 1 сантиметър. Беше на стъкло", разказа пътникът Велизар Спасов.

 

"Неизчистен е пътят. Отдолу тече вода на завоя, няма как да мине автобусът. Поднася се. Лед, неопесъчено и така", разказва помощник-шофьорът Анатоли Кръстев.

 

Хората първо опитали да се справят сами.

 

"Изринахме отдолу снега, нахвърляхме пясък. Той си е голям автобусът и не може да излезе", добави Анатоли Кръстев.

 

"Обадихме се на 112. Изпратиха някакъв трактор, който се опита да дръпне автобуса, но нищо не стана и още повече го набутахме в канавката. Четири деца имаше. Автобусът тръгна от Оряхово и до Малорад имаше четири малки деца", добави още пътникът Велизар Спасов.

 

Родителите им навреме се погрижили за тях и ги отвели. Част от хората били приютени в местното читалище. Други пък се спасяваха сами 6 часа, след като автобусът заседнал. Дори не им се говореше.

 

Оказа се обаче, че причина за засядането сред снега не е само хлъзгавият общински път в Борован. Маршрутът на 15-тонния автобус минавал през трасе, което е забранено за превозни средства с тегло над 10 тона.

 

"Миналата година пак имаше тук закъсал един камион, само че мостът си работеше по-миналата година. И сега тук го направиха и е по-опасно и те заради това сложиха знака да не минават оттук през селото. През Рогозен да си минат, защото тук, както гледате, не може да минат. Не може да минат по баира", разказа Драгомер Влъчков.

 

А пътниците бяха качени на друг автобус, който превозвачът изпрати 6 часа и половина, след като първият беше закъсал. Тежка машина на "Гражданска защита" изтегли от канавката злополучния автобус и всички се прибраха по домовете си.

 

Репортери: Биляна Борисова, Румяна Попова