Общият брой на отпусканите пенсии за инвалидност вече гони един милион

 

Държавата срещу измамите с ТЕЛК-решения. Според НОИ близо 30 000 нови инвалидни пенсии са дадени у нас и то само за миналата година. Така от седем милионна България, броят на хората с инвалидни пенсии вече е близо 400 000.

 

Някои от тях обаче получават по повече от една пенсия и така общият брой на отпусканите пенсии за инвалидност вече гони един милион

 

Статистиката сочи още, че около 2% от решенията на ТЕЛК се обжалват. 

 

Радо се ражда с тежко заболяване на мускулите. На година и половина родителите му получават ТЕЛК-решение с надеждата, че държавата ще им помогне за лечението и развитието на детето. 

 

„Помолих да му бъде отпусната електрическа количка. В нашия случай се отпускат за възрастни пациенти оборудване, което ние не можем да използваме”, обясни майката Ралица Енева.

 

И ако решението на ТЕЛК за Радо е ключово, защото семейството му получава поне  допълнителни средства, то за други документ от трудово-лекарска комисия се използва за привилегии за здрави деца и възрастни.  

Още по темата

 

„Знаме, че в нашата държава тези неща ги има. Някои родители стигат дори дотам, че вземат ТЕЛК за детенце, за да влезе то в детска градина”, заявява Ралица Енева.

 

Само през тази година в НОИ са се усъмнили в почти 2000 ТЕЛК-решения. Те са оспорени пред съда по подозрение, че са издадени неправомерно, като в някои случаи процентът инвалидност е завишен.  

 

„Не искам да омаловажавам проблема, той съществува. Така или иначе се подготвят промени, с които да се намалят злоупотребите”, заяви Бисер Петков от НОИ.

 

А ето и идеите: Лекарските комисии да бъдат разделени на две. Една - да определя процента увреждане, а друга, независима от първата, да каже какво може и какво не може да работи съответния пациент. 

 

„Разбира се търсим и начин за спиране на кранчетата там, където има злоупотреби. В момента има такива, не бих ги надценявал обаче”, заяви социалният министър Ивайло Калфин. 

 

В очите на Ралица реформата изглежда така. 

 

„За наистина тежко болните с хронични заболявания пациенти не е нужно това да се случва на всеки 3 години и процедурата да е малко по-облекчена”, заявява Ралица, майка на Радо. 

 

В  проблемите с ТЕЛК се намеси Центърът за противодействие на корупцията към Министерския съвет. Оттам поискаха затвор за лекари, които издават неверни ТЕЛК-решения. И санкции за самия човек, получил такъв документ. С началото на годината започва обсъждането на промените. Те трябва да станат ясни до април.