С тях цели да сваля пътнически самолети

ИДИЛ са успели да разработят термоакумулатори за ракети "земя-въздух", пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Според видеозапис, излъчен по телевизия "Скай нюз", акумулаторите били изработени в град Ракка - столица на джихадистите в Северна Сирия. Разработката е от голямо значение, тъй като групировката е пленила големи количества стари ракети, но е използвала съвсем малко от тях, тъй като акумулаторите им били повредени.

 

В последните месеци ИДИЛ беше изтласкана от някои части на Ирак и Сирия поради неспособността си да отвърне на въздушните удари на западните съюзници, а после и на руските самолети. Сега британските и останалите военни самолети теоретично може да се окажат в опасност, макар че най-модерните западни изтребители вероятно не са застрашени от по-старите ракети "земя-въздух" на въоръжение в сирийската армия, попаднали в ръцете на ИДИЛ.

 

По-голяма тревога буди опасността за гражданските самолети в случай, че ИДИЛ успее да прехвърли тайно подобно оръжие или акумулатори до свои бойци по света, или инструкции за направата им. В последните години терористичната заплаха за пътническите самолети безпокои постоянно авиокомпаниите, особено след рухването на режима на бившия либийския лидер Муамар Кадафи. По оценка на военни експерти в хаоса, настъпил в Либия след гражданската война, от запасите на страната са изчезнали около 20 000 ракети "земя-въздух", макар че много от тях са остарели.

 

Пред "Скай нюз" бившият сапьор в британските специални части майор Крис Хънтър казва, че записът е шокиращ, но дава ясна представа докъде е стигнала "Ислямска държава", към какво се стреми и колко разнообразни заплахи поставя.