Според нея дамите трябва да спазват норми на поведение, за да предотвратят бъдещи атаки

 

Кметът на германския град Кьолн Хенриете Рекер заяви, че жените трябва да възприемат норма на поведение, за да предотвратят бъдещи атаки, подобни на случилите се в новогодишната нощ, когато десетки жени бяха подложени на сексуален тормоз от стотици мъже, съобщава британският в. "Telegraph".

 

Още по темата

Рекер свика спешна среща с полицията вчера, за да обсъдят как най-добре да се справят с престъпленията, случили се след като около хиляда мъже от арабски и африкански произход, безчинстваха в района на централната гара в града. Тя заяви, че ще бъдат засилени полицейското присъствие и видеонаблюдението около гарата.

 

Предложената норма на поведение на жените включва поддържането на една ръка разстояние от непознати, придържането към групата, с която се движат и искане от минувачи за намеса при случай на посегателство.

 

"Тази норма е проектирана предимно за момичета и млади жени, за да се избегнат подобни случки", коментира кметицата на Кьолн Хенриете Рекер. Тя обаче беше подложена на критики, след като предложи правилата.

 

Припомняме, че масовите нападения в новогодишната нощ близо до централната жп гара в Кьолн, включващи над 90 предполагаеми сексуални посегателства и поне едно изнасилване, са били извършени от мъже от северноафрикански произход. Не е ясно дали мъжете са били кандидати за убежище или имигранти второ поколение, но престъпленията предизвикаха в Германия разгорещени дебати за последиците от допускането на 1,1 милион мигранти в страната през 2015 г.

 

Според полицията подобни престъпления са били извършени също така в Хамбург и Щутгарт по време на празненствата в новогодишната нощ, макар в значително по-малък мащаб.