Вече около 200 жени са подали жалби в полицията

 

Вълната от сексуални посегателства се разраства. Вече около 200 жени са подали жалби в полицията. 

 

Междувременно изтече и доклад с шокиращи разкрития за събитията навръх Нова година. 

 

На площада пред централната жп гара десетки жени са били нападнати, обиждани, много от тях са били и ограбени. С всеки изминал ден броят на жалбите в полицията расте. 

 

Освен в Кьолн нападения е имало и в Хамбург, Берлин, Щутгарт и Франкфурт. Oт изтеклия днес полицейски доклад става ясно едно – ситуацията е излязла тотално извън контрол. 


 
Тези жени се срамуват да си спомнят. Крият имената си. Но заговорят ли, все едно разказите им са от една друга Германия.

 

„Помислих си, че ако останем тук сред тълпата, могат да ни убият, могат да ни изнасилят и никой да не забележи. Помислих си, че просто трябва да го приемем”, разказва потърпевша. 

 

„Пипаха ни навсякъде. Навсякъде. Приятелката ми искаше да избяга. Когато се обърнах, един мъж грабна чантата ми и я откъсна от рамото ми”, разказва друга потърпевша.

 

Броят на спомените като тези расте с всеки изминал ден. От 60 жалби в началото, сега само в Кьолн са подадени над 120. От малтретирани жени. Но и от ограбени мъже. В полицията в празничната нощ е бил и Маркус. По традиция посреща всяка нова година на централната жп гара в Кьолн.

 

„Бях тук с приятелката ми и други приятели от Холандия. Откраднаха ми телефона. Аз съм доста предпазлив, но тези хора са големи професионалисти”, заявява Маркус. 

 

„Видяхме полицаи с палки, удряха хора”, разказва приятелката му.


 
„Нещо се случваше. Имаше страшно много полиция. Но реших, че това е нормално – като всяка друга година”, разказва още Маркус. 

 

Полицейският доклад подчертава точно това – не е било като други години. В документа висшестоящ служител на реда споделя, че за 29-годишната си кариера за първи път преживява подобно унижение. Чул реплики като: „Аз съм сириец. Длъжни сте да се държите с мен приятелски. Бях поканен от г-жа Меркел.“

 


„Това, което се случи на Нова година, е напълно неприемливо. Това са жалки криминални престъпления, които нито една държава, включително Германия, не може да приеме. Затова се води усилено разследване от отговорните институции”, заяви Ангела Меркел

 

Заподозрените вече са 16. От общо 1000 на гарата. Всички със северноафрикански или арабски произход. Дни след шокиращия инцидент пред едно основно училище в Кьолн срещаме българката Лора Йергер. Обучава германски деца. Сред тях вече има и деца на бежанци. 

 

„Много добре се отнасят с тях. Дори отчасти казват – прекалено добре се отнасят с тях. Те винаги са във фокуса на вниманието”, заявява Лора Йергер.

 

Живее в Кьолн от 20 години и вярва, че градът няма да се огъне пред страха.

 

В Кьолн живеят хиляди бежанци и то навсякъде. В момента в един от най-елитните квартали на града се строи бежански лагер за над 1000 души. И този лагер като че ли не пречи на никого тук. 

 

Разследването продължава.