Върху членове на Движението е бил оказван натиск от турското посолство, заяви журналистката

 

„Информацията, която имам, е, че на Лютви Местан наистина му е подсказано след речта на Ахмед Доган на 17 декември, че с тази реч се дава сигнал за неговото оттегляне. Не е било планирано, че това трябва да стане непременно в близките 3-4 дни. По-скоро е било планирано да се случи на конференцията, където да бъде направена оценка за работата му и смяната му да стане по уставен начин”. Това заяви журналистът Валерия Велева от сайта epicenter.bg. 

 

Според нея скриването на Местан в турското посолство в София и информация, която е получил Ахмед Доган от службите, е отключила решението му „да свика на пожар” централното ръководство на партията. 

 

По думите ѝ върху всичките 168 членове на централния съвет на ДПС е бил оказван безпрецедентен натиск от представители на турското посолство и консулството, да се самоопределят – дали са с Местан, или Доган.

 

Според Илхан Андай, собственик на сайта rodopi24 Местан е имал зависимости от турската държава. 

 

„Всички го познаваме Лютви Местан. От 1990 година иска да направи кариера в политиката”, заяви журналистът.

 

„Той е толкова подготвен, че след убийствената реч на Доган му трябват 10 минути, за да дойде на себе си, за да целуне ръка, образно казано, и да каже: „Аз не съм за този пост”. Това би му гарантирало цял живот оставане в парламента. Той обаче четири дни слуша инженера на новата му партия. След 17 декември той е поет от посланика. Именно той направи така, че на 26 декември в Могиляне и Момчилград Местан стоеше много по-добре от ДПС”, коментира Илхан Андай. 

 

Именно намесата на турския посланик, според двамата журналисти, е преляла чашата. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!