Разказ на сина на легендарния крал на кокаина Пабло Ескобар

 

Годината е 1987. Светът е скован от Студената война. Съветският съюз все още не се е разпаднал, но Перестройката на Горбачов вече е започнала. В София управлява Тодор Живков, а в Рим Стефка Костадинова поставя ненадминатия си и до днес рекорд. Начело на Щатите е Роналд Рейгън, а на Великобритания – Желязната лейди Маргарет Тачър. Точно тази година в класацията за най-богатите хора в света на „Форбс“ за пръв път се появява името Пабло Ескобар. Той не е нито предприемач, нито компютърен гений, нито медиен магнат. Той е наркотрафикант. 

 

Най-легендарното име в кокаиновия бизнес и един от първите терористи, които светът познава. За кратко Ескобар дори е член на Конгреса в родната си Колумбия, докато неговият картел „Меделин“ контролира 80% от световния трафик на наркотици. През 1987 той вече е в конфликт с правителството на Колумбия, която е изправена пред кървава гражданска война в името на една цел – екстрадацията на наркотрафиканти в Щатите. 

 

„По-добре гроб в Колумбия, отколкото килия в САЩ“, твърди Ескобар и не се спира пред нищо, за да спре прокарването на закона за екстрадация. Стотици атентати с коли-бомби и десетки хиляди жертви на наркотерора – полицаи и цивилни - са само част от бруталната битка между правителството и Ескобар. Кокаиновият крал на света умира шест години по-късно след безпрецедентно и до днес преследване, в което са включени армия, полиция и агенцията за борба с наркотиците на Щатите ДЕА. Секунди преди да бъде заловен Ескобар говори по телефона със сина си Хуан Пабло.

 

Синът на най-преследвания наркотрафикант в историята Пабло Ескобар дава първото си телевизионно интервю за европейска медия в „Ничия земя”. Елена Чопакова се срещна се с Хуан Пабло в хотел в новата столица на световния наркотрафик Мексико Сити в края на ноември при пълна конфиденциалност и две условия – да се говори на испански и да няма никакви хора около тях.

 

Гледайте повече във видеото.