Те изнудвали двама длъжници с по 42 000 лева

Внесоха в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама полицейски служители и охранител в частна охранителна фирма за изнудване чрез заплахи и побой. Тримата рекетирали двама длъжници с по 42 000 лева с намерението да присвоят сумите за себе си в периода от 19 май до 14 юни 2015 г., когато били задържани.

 

Обвинения са повдигнати на Иво Димитров – младши инспектор в отдел „Специализирани полицейски сили“ при СДВР, Красимир Михайлов – старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ към Шесто РПУ при СДВР и Николай Асенов – сътрудник охрана в охранителна фирма „Аркус-сигурност-София“ ООД. Тримата са родом от Перник и са били познати от години, което предопределило действията им в съдружие.

 

Според обвинителния акт Димитров и Михайлов набелязали жертвите си от Перник в началото на май 2015 г., когато научили за дълговете им към едно и също лице. Както и че срещу длъжниците са образувани изпълнителни дела, наложени са им запори и възбрани върху средства и имоти.

 

Те подмамили първата си жертва да излезе от жилището си като отвили бушона за електрозахранване на апартамента на длъжника и с маски на главите, му нанесли тежък побой. Заявили, че вече дължи парите на тях, че ако не ги събере и предаде до 15 дни, ще стане страшно, в т.ч. за членовете на цялото му семейство.


Ден по-късно, на 20 май 2015 г., причакали втората си жертва пред детска градина, където с удар в лицето и същите заплахи дали срок да събере и да им предаде парите до 8 юни 2015 г. Същия ден отново отправили по телефона заплахите си към първата жертва.

 

Едно от рекетираните лица подготвило с предварително маркирани от полицията банкноти на обща стойност 200 лв. няколко „пачки“ от изрязани вестници. Заявил на изнудвачите, че е събрал сумата. След две промени на мястото за предаване на парите, той хвърлил от балкона си плик с „парите“ на Асенов, който имал задачата да ги прибере. Веднага след това, тримата рекетьори са задържани.