Низинът се отделя от лактобактериите при закваската на млякото и зреенето на сирената

Белтъкът низин, който се отделя от лактобактериите при закваската на млякото и зреенето на сирената, се оказва убиец на раковите клетки и на микробите, които са устойчиви на антибиотици, твърдят учени.

 

Те са стигнали до този извод, изучавайки действието на различни вещества в храната и в живите организми върху раковите клетки, които са устойчиви към химиотерапията и други методи за борба със злокачествените тумори, пише БГНЕС.

 

Едно от тези вещества е низинът – белтък на млечнокиселите бактерии Lactococcus lactis, който присъства в сирената и почти във всички млечни продукти, а и е използван като консервант от много производители на храни.

 

Тестове върху мишки са показали също, че низинът се бори успешно не само с рака, но и с редица патогенни бактерии, които през последните десетилетия са станали неузявими за антибиотиците поради „изкуствения подбор“ зад стените на лаборатории и клиники.

 

Все пак учените съветват хората да не се втурват към магазините за сирена. Предстои целебният ефект на низина да бъде доказан и при опитите с хора.