Промените трябва да влязат в сила от догодина

 

Цената на водата - според качеството ѝ. Това предвиждат нови правила за ВиК услугите у нас. Те трябва да заработят от догодина. 

 

Ежедневни проверки, за да сме сигурни, че водата в София е годна за пиене. В столицата проблеми с качеството няма, но на други места в страната не е така. 

 

Това, че водата изглежда видимо добре, не означава, че не е микробиологично замърсена или че няма наличие на химични показатели”, обясни д-р Десислава Драганчева, началник отдел в Държавен здравен контрол, СРЗИ.  

 

Освен лош вид водата в Симеоновград има високи нива на манган и нитрати. Липсва и пречиствателна станция. 

 

„В много малък брой градове в страната качеството на водата е на безупречно ниво и отговаря на изисквания”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР. 

 

А новите правила казват - ако пиеш лоша вода, ще плащаш по-ниска цена. По 29 критерия за качество - водата да е безопасна за пиене, да не се губят големи количества по мрежата, да няма спирания, водомерите да са точни. Цената ще се актуализира всяка година спрямо това, което е обещано и изпълнено. А при лошо качество ще пада надолу. 

 

„Както при цената на електроенергията, така и при цената на ВиК услугите, Комисията ще защити обществения интерес”, заяви Иван Иванов.

 

И затова КЕВР приема нов социален праг, над който цената не трябва да се вдига. Той пада от 4 на 2,5% от дохода на член от домакинството. Това означава, че дори доставчикът ни да поиска по-висока цена, регулаторът ще се съобрази със средния доход в района. Например, ако доходът на един член от домакинство е 395 лева, то 2,8 кубика вода в момента не трябва да струват повече от 5,64 лв, а от следващата година –  повече от 3,50 лв.  

 

„С новата наредба, този праг на поносимост слиза още по-надолу, така че очакванията за скокове на водата стават още по-невъзможни”, заяви Иванов. 

 

И сега в някои градове таванът е почти достигнат. Цената на водата в Хасково и областта е сред най-високите в страната - 3 лева за кубик. 


 
С новия социален праг цената в Хасково може да намалее. Това обаче далеч не радва местното дружество. 

 

От КЕВР се надяват новите правила да повишат качеството на услугите.

 

Повече гледайте във видеото!