Те ще трябва да предадат на държавата всичките си вещи на стойност над 1000 швейцарски франка

Бежанците, пристигащи в Швейцария, ще трябва да предадат на държавата всичките си вещи на стойност над 1000 швейцарски франка, за да помогнат за изплащането на своите разходи, съобщава швейцарската телевизия SRF, цитирана от "Ройтерс" и агенция "Фокус".

 

Телевизията в четвъртък е излъчила репортаж, в който показва документ, получен от сирийски бежанец. Според документа, той трябва да предаде на властите повече от половината пари в брой, спестени от семейството му, след като е платил на трафиканти да им помогнат да достигнат алпийската държава.

 

Репортажът показва информационна брошура за бежанци която гласи: „Ако имате собственост на стойност повече от 1 000 швейцарски франка, при пристигането си в бежански център вие трябва да предадете тези финансови средства в замяна на разписка“.

 

Според излъчения материал на SRF, швейцарският Държавен секретариат за миграцията (SEM) е определил мярката като законна. От SEM са заявили, че законът задължава просителите на убежище и бежанците да допринасят, когато е възможно, за покриването на разходите по обработването на техните заявления и получаването на социална помощ.

 

Представители на неправителствени организации определят подобна практика като несправедлива и са на мнение, че тя трябва да бъде променена.

 

А бежанците, които политикът от германската провинция Бавария Петер Драйер изпрати с автобус лично на канцлера Ангела Меркел, в петък сутринта са отпътували обратно за Бавария – със същия автобус, пише Berliner Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".