Те недоволстват от отдаването на плажната ивица под наем след отмяна на конкурс за екоконцесия

 

Екоактивисти излязоха на протест заради къмпинг „Корал”. Десетки защитници на дивия плаж, недалеч от Лозенец, се събраха пред Министерството на регионалното развитие. Причината – отдаването на пясъчната ивица под наем след отмяна на конкурс за екоконцесия. 

Още по темата


През пролетта на миналата година, след поредния скандал с изливането на бетон директно върху дюните, регионалното министерство обяви, че плажът ще се развива като екологична местност чрез конкурс за концесия. През лятото обаче, след отварянето на офертите, ведомството отмени процедурата за екоконцесия и отново насрочи конкурс за отдаване на плажа под наем. А днес екозащитниците протестираха срещу всички тези противоречия и опасността плажът „Корал” да бъде унищожен.  


Екоконцесионната процедура била прекратена заради ненадеждни финансови оферти. Тя обаче била обжалвана. Съдът задължил министерството да продължи процедурата. За наемател била избрана фирма на бизнесмена Сава Чоролеев., който участвал и в надпреварата за концесия. Последвало ново обжалване. 


Протестиращите от сдружението също влезли в битката за плаж "Корал". След като я загубили, направили собствено разследване въз основа на доклад на антимонополната комисия. 


„Разбрахме, че някой в министерството на два пъти, някой на ниво подминистър, или е сменил някакви папки, или е направил нещо, но на два пъти ние сме били истинският победител”, обясни Атанас Русев. 


Големият губещ от сагата "Корал'' се оказва Община Царево. Поне на този етап. 


От регионалното министерство уточниха, че в момента плажът няма нито концесионер, нито наемател. Гарантираха, че крачка назад няма да се прави. 


Още по темата гледайте във видеото.