Телевизия Би Би Си разполага с документи, които показват, че мафията печели от нагласени мачове

 

 

Подозрения за корупция в професионалния тенис.  Телевизия Би Би Си съобщи, че разполага със секретни документи, които показват, че мафията печели от нагласени тенис мачове. Световният номер едно, Новак Джокович заяви, че са се опитвали да го подкупят.

 

Би Би Си пише за 16 играчи, които са били в топ 50 на Световната ранглиста и са подозирани многократно, че участват в нагласени мачове. Това е и една от най-коментираните теми по време на Откритото първенство на Австралия. Въпросът "Знаете ли за скандала?" вече беше зададен на много тенисисти, включително и на световния номер 1 Новак Джокович.

 

В отговора си той беше твърде откровен: "Не се свързаха с мен директно. Свързаха се чрез хора, които по това време работиха с мен в екипа ми. Естествено отхвърлихме предложението моментално, дори човекът, който се опитваше да го направи въобще не успя да говори директно с мен".  

 

Още по темата

 

"Не съм запозната. Когато играя, давам максимума от себе си. Мога да отговарям само за себе си. Аз никога не съм усетила противникът ми да не полага усилия", заяви Серена Уилямс, която е носител на 21 титли от Големия шлем.

 

Според Би Би Си въпреки многобройните сигнали за участие в съмнителни мачове Асоциацията на професионалните тенисисти не е спряла въпросните играчите от участие в турнирите от календара. Шефовете на асоциацията отричат.

 

"Отделът за следене на честността в тениса отхвърля каквито и да е намеци за прикриването на доказателства за уговаряне на мачове, както и твърденията, че сигналите не са били надлежно проучени”, заяви президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти Крис Кърмоуд.

 

Телевизия Би Би Си твърди, че документите показват че престъпни групи от Русия, Северна Италия и Сицилия печелят стотици хиляди евро, като залагат на мачове с предизвестен изход. Подозрението е, че за да излязат залозите, криминалните организации са подпомагани от професионалните тенисисти, които губят срещу заплащане.

 

По темата работиха Александрина Аврамова и Момчил Минков