Те са били във вили близо до прохода Хаинбоаз, над село Райковци

 

Успешна операция по спасяването на десетима възрастни и едно дете, блокирани от снега, се проведе днес във Великотърновско. Снежната блокада беше пробита с помощта на 25 служители на пожарната, полицията, „Гражданска защита” и доброволци. 

 

Още по темата

През почивните дни туристите от Казанлък и Стара Загора се настанили във вили близо до прохода Хаинбоаз, над село Райковци. В неделя те се опитали да си тръгнат, но закъсали по средата на пътя, тъй като снежната покривка в района достигнала метър. За щастие обаче успели да се върнат пеша до хижите и останали там три дни.

 

По време на тридневната блокада хората са били без електричество, но с достатъчно храна и вода. Те са спасени с АТВ, но автомобилите им остават затрупани в преспите.

 

„Получихме сигнал вчера за бедстващи хора, които са оставени горе без нужната инфраструктура да се придвижат от горе до долу - 10 човека с дете на 7 години. Акцията по спасяването им продължи два часа. Проблемът е, че около един километър е баир и е много трудно достъпен, изключително трудно достъпен“, обясни комисар Кpacимиp Кpъcтeв, нaчaлник нa пожарната във Велико Търново.

 

Евакуираните туристи са извозени към домовете си от техни приятели.

 

Положението остава бедствено в редица общини: