Това заяви представител на варненските доброволни патрули

 

"Има информация, че джебчийките от Игнатиево са започнали да действат в други населени места. Има моменти, в които те не са в града, а са в София и в чужбина - Гърция и Англия". Това заяви за "Здравей, България" Анита Иванова, която е част от доброволните патрули срещу джебчиите във Варна.

 

Тя посочи, че според непотвърдена информация през летния сезон крадлите планират да се насочат към морските курорти. 

 

"Джебчиите във Варна определено намаляват. По моите наблюдения в градския транспорт вече почти няма такива. Отчитаме дейност на мобилните групи на МВР", изтъкна Иванова.  

 

Вчера три ловки джебчийки бяха изправени пред съда във Варна за предварително изслушване. Те са заловени още през май. 22-годишната Румяна Христова и 36-годишната Гина Георгиева

Още по темата

упорито криеха лицата си от камерите.

 

Румяна и Гина са обвинени за кражба, извършена в съучастие и с особена ловкост, на портмонета с два мобилни телефона и чужда валута от дамската чанта на клиентка в магазин за дрехи.

 
Най-малката от джебчийките – 16-годишната Станка, е от Игнатиево – града на джебчийките, които преди време разказаха как „бачкат” клиентите в голям търговски център с полицейска протекция. От търговския център заявиха, че след смяната на охранителната фирма и разкритията на Нова, кражбите драстично са спаднали. В магазина, където са действали пък трите заловени крадли, също взимат превантивни мерки. С най-малката джебчийка в съда дойде и нейната майка.

 

Според данните по делото двете по-възрастни жени отклонявали вниманието на продавачките, докато Станка извършва кражбите. Според техния адвокат град Игнатиево съвсем не бил толкова проблемен. 

 

Делото беше отложено по искане на защитата, с цел възстановяване на щетите за пострадалата.

 

Регистрираните джебчийски кражби от 2013-а година досега са намалели. През 2013 г. те са били 342 на брой, през 2014 г. те са били 239, а през миналата година - 105. 

 

Репортер: Искра Урумова