Фалстарт по делото срещу акушерката

 

„Не чувствам вина, защото не съм била бебета”. Това заяви акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена в опит за убийството на новородената Никол. Случаят от края на април потресе цялата страна с жестокостта си.

 

Още по темата

Според нея и родителите, и записите от камерите били манипулирани

 

"Останалите бебета имат родови травми", заяви Ковачева по повод обвиненията за още четири бебета, които ѝ бяха повдигнати. 

 

„Гордеем се с нея”, заяви бащата на Емилия.

 

В съдебната зала присъстваха майката и бащата на Никол - Румен и Станислава Димитрови. Те са представлявани от адвокат и поискаха да бъдат допуснати като граждански ищци и частни обвинители. Майката на Никол се разплака в съда, докато адвотът на семейството разказваше пред съда какво им е причинила Ковачева.

 


Бащата на бебето Никол поиска президентът да даде орден „Стара планина” на Ковачева, че е работила извънредно. Така за първи път иронично бащата на Никол Румен коментира побоя над своето новородено дете. „Добре е, всичко е наред”, лаконична беше майката Станислава.

 

Искът на родителите е за 400 000 лева.

 

"Предаването на граждански иск от страна на родителите иска прецизиране на вината", категоричен беше адвокатът на акушерката Владислав Янев.

 

Той заяви, че болница "Софиямед" също трябва да е част от процеса и да има задължително неин представител в съдебната зала.

 

Адвокатът на Емилия Ковачева обвини прокуратурата, че не е преследвала човека, който е разпространил в медиите записите с побоя. Това довело до формиране на обществено мнение, публичен линч за Ковачева и натиск върху съда акушерката да получи най-тежкото наказание. Адвокатът обяви, че Емилия е била бита от конвоиращи полицаи с белезници на ръцете и никой не е взел мерки, въпреки че защитникът ѝ се е оплакал на съда веднага.

 

Янев заяви, че не са изгледани записите от всички пет камери, а само от една. И това давало основания да се мисли, че някой друг е виновен за състоянието на детето, както и че то може да е било изпуснато от друг от медицинския персонал в болницата, а не бито от Емилия.

 

„Моите доверители не казаха дума в медиите и осигуриха комфорт на подсъдимата с цената на мъчително мълчание”, репликира го адвокатката на семейството.

 

„Случаят е преминал нормата на търпимост в обществото и затова е имало такава реакция. Журналистите имат право да показват всичко, до което се доберат”, категорична беше адвокатката.

 

Преди да се даде ход на делото трябва да бъдат отстранени всички пороци, категоричен беше съдия Владимир Астраджиев, който гледа делото срещу Емилия Ковачева. Основания за прекратяване на делото и връщането им на фаза досъдебно производство (както поиска адвокатът на Емилия Ковачева) няма. Няма предпоставки делото да бъде връщано на прокуратурата за доразследване, допълни Астраджиев.

 

Емилия Ковачева е знаела в какво е обвинена, във всеки един етап обвиняемата е била представлявана от лице с адвокатски права.

 

На защитата са предоставени копия от доказателствата по делото.

 

Съдът оставя без уважение молбата на адвоката на Емилия Ковачева за прекратяване на делото.

 

Предстои на защитата на Емилия Ковачева да бъдат предоставени копия от компактдискове и DVD дискове, което ще наложи технологичен период от време. Защитата твърди, че не е гледала записите от побоя в болницата.

 

Съдът мисли дали да измени мярката на акушерката за неотклонение. Следващото заседание по делото срещу Емилия Ковачева ще бъде на 17 март от 09:30 часа. Ковачева остава под домашен арест.

 

Тя е под домашен арест от 24 септември 2015 г.

 

Съдът не намери основания да промени мярката на Емилия Ковачева. На конкретни дати на Емилия ще ѝ бъде позволено да напуска дома си по предварителна заявка или при планирани медицински прегледи.

 

При наличие на спешна медицинска грижа мярката така или иначе се смекчава и после се уведомява съдът с приложена медицинска документация.

 

Припомняме, че видеозапис от столична болница показа как по време на нощно дежурство Емилия Ковачева пребива почти до смърт новородено.

 

Детето беше прието с риск за живота в друга болница. За щастие бебето е добре, но записите от камерите показаха, че Ковачева е посягала и на други деца.

 

Затова акушерката се сдоби с второ обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на още четири бебета. Ковачева е под домашен арест.