Вижте кои са най-опасните планински райони в момента

 

Опасността от лавини в планините е реална. За Витоша степента на лавинна опасност в момента е най-висока. Това съобщават на сайта си от Планинската спасителна служба. Опасност, но от средна степен, има и за всички северни склонове на планините. Причината е вятърът. Той е пренесъл снежни маси и това увеличава нестабилността на снежната покривка.

 

В планината се ходи, само ако си добре подготвен - екипиран и информиран за времето и местата с лавинна опасност.  

 

Задължително през зимата туристите трябва да носят така наречения лавинен уред. 

 

„Когато отивам в планината, стои при мен. Когато ще търся, го вадя”, разказва Милен Братанов от Планинската спасителна служба.  

Още по темата

 

И допълват: Не се опитвайте да се ориентирате-почти невъзможно е! 

 

„Няма шанс да се ориентирате. Нищо не можете да направите”, заявява спасителят.

 

Освен това в лавиноопасния район се ходи без твърди предмети. 

 

„Ако влезете в лавиноопасен регион отървете се от ските и щеките”, съветва експертът. 

 

В България за момента няма регламент и санкции за каране извън разрешените зони. Докато в много страни т.нар. фрирайдъри остават без картите си за лифт, ските или сноуборда и дори в някои случаи им се налага глоба, ако нарушат правилата. У нас обаче ски патрулите нямат никакви права. 

 

„В момента се работи да се направи регламент и да се урегулира”, обясни Иван Къневчев от Българската федерация по ски. „Не можеш да се качиш и да си правиш каквото си искаш”. 

 

Професионалните скиори казват, че дори един човек – скиор или турист може неволно да предизвика лавина. А понякога природата сама ни поднася снежната стихия. Затова трябва да сме подготвени.