Липсват още емблематичните произведения като „Хубава си, моя горо"

 

Паисиевата история отпада от учебната програма на шестокласниците. Това става ясно от проекта на новата програма на Министерството на образованието, пуликувана в интернет късно снощи.

 

Липсват още емблематичните произведения като „Хубава си, моя горо", „Вятър ечи, Балкан стене" и „Къде си, вярна, ти, любов народна". "Хайдути" на Ботев ще бъде изучавано в пети клас. Вместо "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, шестокласниците ще четат Робинзон Крузо.

 

Всички в системата са категорични, че промяна в учебните планове е необходима, тъй като последната е била през 90-е години.  „Има едно олекотяване на учебния материал, но не и опростяване. Той ще е съобразен с днешните ученици, които са много по-различни от учениците през 90-е години”, коментира директорът на 119-о СОУ в София Диян Стаматов.

 

Отпадането на „История славянобългарска” и други емблематични творби срещна обаче сериозен отпор от страна на учителите.  „Отпадат текстове, които са фундаментални за българското мислене и самосъзнание”, смята Цеца Петрова, която преподава български език и литература. Под въпрос обаче остава дали предложените за отпадане произведения няма да бъдат преместени за изучаване в друг клас. Паола и Симона са седмокласнички. Идеята за отпадането на „История славянобългарска” среща и тяхното недоволство.

 

В събота имаше и протест и срещу новите предложения в учебния план по география. Учители излязоха пред образователното министерство. Причината -  част от съдържанието по предмета "География и икономика", което досега се е изучавало в седми клас, ще трябва да се преподава на петокласници. Учителите бяха поканени на среща с образователния министър.

 

Програмите все още не са факт. Тепърва предстои обществено обсъждане, а най-рано ще влязат в сила през 2017-та година.