Става дума за обсъждане, а не за краен вариант, изтъкна министърът

 

„История славянобългарска” отпада от програмата за шести клас. Това предизвика огромна реакция. 

Още по темата

 

След напрежението сред обществото, че историята на Паисий може да отпадне от програмата се оказа, че това няма да стане. Просто вместо в шести клас произведението вече ще се учи в девети. От програмата по литература до 12-и клас обаче ще отпаднат над 30 произведения.

 

Екип на Новините на Нова направи експеримент сред осмокласници, като ги попита дали си спомнят нещо от „История славянобългарска”, която са учили в шести клас. Ръка вдигат петима от около 20 ученици. Така се оказва, че днес почти никой не си спомня текстовете. 
   

Обяснението на учителите е, че учениците в девети клас са много по-зрели и могат да разберат архаичния български и замисъла на произведението. Идеята обаче била да се създаде гордост у децата, че са българи, което трябвало да стане по-рано.

 

От литературата отпадат произведенията "Хубава си моя горо" и Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак балкански". Те ще се учат само по музика. В осми клас ще се наблегне на материала, който сега се учи в девети и десети клас. Сред текстовете, които ще учат, са "Илиада" и "Антигона", "Дон Кихот" и "Хамлет". 
 

Промени има и по история. В шести клас вече ще се учи съвсем нов период. Ако проектите бъдат одобрени, новите програми ще влязат през учебната 2017-а и 2018-а година.