Война във Варна между различни компании

 

Таксиметрова война се разрази във Варна заради свалени тарифи за превоз. Шофьори нападнаха офиса на нова фирма в града, която намали цената за превоз с 19 стотинки за дневната и с 24 – за нощната тарифа. Стигна се до сблъсъци и заплахи. 

 

Фирмата е въвела цена от 60 стотинки за километър денем и 65 стотинки нощем. Разгневените защитават дневна тарифа от 79 стотинки за километър и нощна - от 89 стотинки. Готови са да рушат и бият, за да запазят по-високата цена.

 

„Започнаха да вандалстват в офиса. Явно не им стигна това, положението ескалира и се стигна дотам да ме съборят на земята, да започна да получавам ритници, удари, заплахи – за мен, за автомобила ми, за семейството ми, за бъдещето ми. Бяха ми отправени директни заплахи от рода на „ще поръчаме хора”, „за 100 лева ще те натрошат целия”, разказа потърпевшият Кирил Кирилов.

 

 

Нападнатият офис е под полицейско наблюдение. Шофьорите на фирмата обаче трябва да се пазят сами от гневните си колеги. От общината са категорични, че превозвачът, свалил цените, на практика не нарушава закона. Той се побира в границите, установени с наредба.

 

Минималният размер на тарифата е одобрен от Общинския съвет на Варна през февруари миналата година. Много хора сравниха ситуацията с тази при цените на горивата.

 

От новата фирма съобщиха, че ще решат продължават ли да работят на по-ниските тарифи, или не.

 

Напрежението между шофьорите продължава и в ранния следобед. Водачите заплашват, че ще прекратят работата си. 

 

Нaплив от тaкситa за проверка след смяна на тарифата има пред Агенцията за метрологичен надзор във Варна.

 

Репортер: Искра Урумова