То предвижда наказание до 15 години затвор и до 50 000 лева глоба

 

По повод разследването на журналиста Даниела Тренчева за схема за продажба на бебета в Гърция, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни в "Здравей, България", че Районната прокуратура в Казанлък се е самосезирала и е разпоредила незабавна проверка по случая.

 

„Ще бъдат установени всички жени, за които се твърди, че са били бременни, или за които се сочи, че са били преведени през границата ни в Гърция, където са продали бебетата си. Ще бъдат установени и това е основната ни задача, коио са трафикантите на тези жени”, поясни още Арнаудова.


По думите ѝ това е тежко престъпление, за което се предвижда наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода и от 20 до 50 000 лева глоба.


За случая с бившия кмет на Галиче Ценко Чоков тя обясни, че е разпоредена проверка от главния прокурор. Проверката ще се извърши в седем направления.


Относно обвинението срещу бившия кмет на Стрелча в изнасилване на 16-годишно момиче, Арнаудова обяви: „Прокуратурата е напълно убедена, че е извършено изнасилване. Момичето категорично не е можело да контролира себе си и действията си под въздействието на изпитото огромно количество алкохол”.


За случая с убийството на Тодор от Враца, Арнаудова обясни, че до този момент прокуратурата не разполага със съдебно-медицинската експертиза за причината за смъртта.

 

Още по темата

1 млн. евро. подкуп поискан от инвеститор, който имал интерес да купи „Химко” Враца, не за да го реже на скрап, а за да го развива. Такова писмо с твърдение се появи в понеделник до премиера, до прокуратурата и до Американското посолство.


Писмото е написано от човек, представящ се за американски инвеститор Ян Аронов. Премиерът вече разпореди проверка на писмото, сезирал е и прокуратурата.

 

ДАНС също ще се занимава със случая, за да установи дали има такова нещо, или някой спекулира и злоупотребява, включително и с името на Бойко Борисов, представяйки се на някои срещи като негов съветник под името Богданов.

 

„Писмото е постъпило на 20 януари по пощата и е докладвано на главния прокурор. И съдържа твърдения за корупционни действия. Сигналът е разпореден за проверка на прокурор от Върховната касационна прокуратура. Той е насочил сигнала към две прокуратури – на Окръжната прокуратура – Враца е изпратен сигналът с указания да се извърши проверка за длъжностни престъпления, както и за подкуп. А на Софийската градска прокуратура е разпоредено извършване на проверка, с оглед твърдените данни за поискан подкуп в размер на 1 млн. евро. Незабавно е започнала проверка. Тя е възложена на ДАНС”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


По думите ѝ Ян Аронов ще бъде установен и като подател на писмото, и като представител на търговското дружество, от чието име се представя, както и в какви отношения е било то с „Химко” - Враца.

 

"Не съществува съветник с името Богданов в екипа на премиера. Тази информация е публична и обявяваме периодично всеки един новопостъпил такъв", коментира за "Здравей, България" Севдалина Арнаудова, медиен съветник на кабинета.