Надявам се човешките отношения тук да станат като в Антарктида, заяви ученият

Видео: БГНЕС

 

„Искрено се надявам човешките отношения тук да станат такива, каквито са в Антарктида, защото за мене беше проведена една безпрецедентна спасителна акция”. Това заяви при завръщането си от ледения континент проф. Христо Пимпирев, предаде БГНЕС.

 

„Това, че се завърнах десетина дни по-рано с нищо няма да попречи експедицията да завърши успешно и дано да няма други инциденти. Този инцидент с пневмонията може да се случи на напълно здрав и млад човек”, коментира той.

 

По думите му испанска лекарка с украински произход го е чакала до сутринта, след което преминала планинския баир с тежка чанта и електрокардиограф, минала през ледник, за да му занесе антибиотик, който го няма в нито една болница в България и струва 800 евро. 

 

„След това в Пунто Аренас, който е на Магелановия проток - един град на края на света, една болница с перфектна апаратура, ми направиха изследвания за половин час, дадоха ми безплатно лекарства и никой не е казал да дам един лев”, разказа професорът.

 

Нашите колеги Живко Константинов и операторът Благой Момчилов са заедно с експедицията на ледения континент и ще останат там до началото на февруари. Очаквайте уникални кадри и истории от Антарктида в следващите дни.