Това е намеса в съдебната власт, заяви Ясен Тодоров от висшия магистратски орган

 

ГЕРБ поиска Висшият съдебен съвет да се саморазпусне, тъй като е изгубил доверието на обществото. Това стана ясно от изявление на Цветан Цветанов на извънредна пресконференция на ПГ на ГЕРБ в парламента.

 

Реформаторският блок също поиска оставката на ВСС, но в отделна декларация.

 

Управляващите се аргументираха, че ВСС е изчерпал доверието към себе си и има съмнения, че там се търгува с влияние и се защитават неясни интереси. 

 

 

Малко по-късно Красимир Каракачанов от "Патриотичния фронт" коментира за Новините на Нова, че декларацията срещу ВСС им е била дадена от ГЕРБ в последния момент. Затова не са я подкрепили. Не били съгласни и с факта, че поисканата оставка е заради предстоящия евродоклад. Защото това искане не можело да промени нещо, което вече е написано. 

 

Като намеса в съдебната власт определи случващото председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров

 

И допълни, че е имало правителства с много ниско обществено доверие, но съдиите никога не са ги призовавали  да си подават оставката.

 

"ВСС не произвежда очаквания от обществото продукт, там се произвеждат само скандали", изтъкна Найден Зеленогорски. 

 

"Смятаме, че има още мотиви и аргументи, които трябва да бъдат споделени. Колегите от ГЕРБ са изразили тяхното становище, ние – нашето", каза Зеленогорски в отговор на въпроса защо двете политически сили излизат с отделни декларации. 

 

 

"Убедени сме в нуждата от реформа на съдебната система", заяви Цветан Цветанов като изиска ясен времеви график за промените, които ще гарантират реформите. 

 

Парламентът няма право да разпуска ВСС. Мандатът на Съвета изтича догодина. Ако членовете се съобразят с призива на управляващите, това ще значи те да продължат да изпълняват функциите си, докато бъде приет Законът за съдебната власт, който ще регламентира новия начин за избор на висшия магистратски орган.

 
Без отговор остана по-важният въпрос - дали отказ от страна на ВСС да се подчини би означавал война между съдебната, законодателната и изпълнителната власт.

 

 

Утре се очаква да излезе мониторинговият доклад на ЕК за напредъка на България през 2015 година. Мотивите, с които управляващите призоваха за разпускането на ВСС, съвпадат с критиките на Брюксел. 

 

Пресконференцията на управляващите дойде след изказването на вицепремиера Меглена Кунева от по-рано днес, в което тя призова членовете на ВСС да подадат оставки, тъй като са загубили репутацията си пред обществото. 

 

 

Думите на Кунева дойдоха на фона на скандалите около "Яневагейт" и есемеса до премиера Бойко Борисов за случващото се по време на заседание на ВСС.