Експерти и счетоводители в недоумение как ще се прилагат новите правила

 

Хаос с нововъведения данък "Уикенд”. Националната агенция за приходите публикува указания как фирмите да определят какво използват за лични цели и какво за работа. 

Още по темата

 

Методиката обаче остава неразбираема дори за експерти с дългогодишен опит. 

 

В края на миналата година държавата реши - ако един шеф купи, например, кола на служителя си, ще може да си върне ДДС-то, само ако с нея се пътува по работа. Идеята на закона беше той да важи основно за имоти, коли, яхти, самолети и други скъпоструващи покупки. От указанията обаче става ясно, че ще трявба да се декларира всичко – от телефона, през компютъра, чак до химикалките. Как обаче ще се изчислява колко часа телефонът ще се ползва за  служебни и колко за лични нужди, не става ясно. В същото време за прилагането на закона фирмите са притистнати с почти невъзмножни срокове. 

 

Най-новата данъчна идея не буди одобрение и сред фирмите, на които не им е ясно как държавата ще си взима парите. 

 

"За да си върша работата имам няколко лаптопа. Общо 6 – ако за тях трябва да плащам данък "Уикенд", а с тях се работи само в дадения автосервиз. Как ще ми определят този данък?", недоумява Александър Бъчваров, собственик на автосервиз. 

 

 

Указанията са основна тема и сред счетоводителите. Сигурни са в едно - те не дават достатъчно яснота – как точно се изчислява кога ползваме нещо за лични и кога за служебни цели. Невъзможно им се струва и друго – държавата им е дала срок – до 14 февруари да изработят правила как да измерват употребата на всяка една вещ във всяка една фирма. Това е и срокът за софтуерните компании да актуализират счетоводните програми: