Рязкото затопляне ще доведе до обилно снеготопене и повишаване на речни и язовирни нива

 

Пълна мобилизация на местната власт заради опасността от наводнения

 

Рязкото затопляне ще доведе до обилно снеготопене и повишаване на речни и язовирни нива. 

 

Oт тази вечер се очаква да започнат повишения на речните нива, а утре снеготопенето ще бъде от 1 до 3 и дори до 5 литра на квадратен метър. Разпредено е непрекъснато следене на язовирите. Особено на тези, които не са в добро техническо състояние. Има и готовност за контролирано изпускане. 

 

18 са описаните язовири само в Пловдивска област, които заради технически проблеми могат да причинят наводнения при топенето на снеговете.   

Още по темата

 

„Това са водоеми, които имат непочистени преливници, имат проблеми в изпускателите. Ние ги водим евентуално като проблемни, тъй като се намират над населени места”, обясни Валери Баранов, гл. експерт по сигурността в областната управа в Пловдив. 

 

Един от потенциално опасните язовири е над хисарското село Красново. В момента водата от него се изпуска аварийно.


  
„Превантивно изпускаме всички язовири, за да няма такова бедствено  положение, което имаше през 2005 и 2014, когато над 200 къщи в селото бяха наводнени”, заяви Цвятко Истилянов, кмет на с. Красново.

 

В Пловдивска област има и опасни корита на реки, които не са укрепени заради липсата на пари. Най-критична е дигата на река Стряма при село Трилистник.  

 

Измерванията на екоминистерството показват, че към момента нивата на реките по-скоро се понижават.

 

От „Напоителни системи" уточняват, че язовирите разполагат със свободни обеми за поемане на високи води и няма опасност от преливането им.

 

Затоплянето вече чувствително се усети. Във Видин например температурите за последните 24 часа се покачиха с 12 градуса. Тенденцията ще се задържи до края на седмицата.