Това е намеса в съдебната власт, заяви Ясен Тодоров от висшия магистратски орган

 

Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви, че партията му няма да подкрепи исканата оставка на ВСС,

Още по темата

защото това е недопустима намеса в съдебната власт.

 

Колегата му Красимир Каракачанов допълни за "Новините на Нова", че ГЕРБ са ги информирали в последния момент за намеренията си. И потвърди, че искането за оставка било заради излизащия утре доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред. 

 

По думите му това е и причината Патриотите да не са подкрепили становището. Не били съгласни и с факта, че поисканата оставка е заради предстоящия евродоклад. Защото това искане не можело да промени нещо, което вече е написано. 

 

Като намеса в съдебната власт определи случващото се Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на Висшия съдебен съвет. И допълни, че е имало правителства с много ниско обществено доверие, но съдиите никога не са ги призовавали  да си подават оставката.

 

"Аз лично съм леко озадачен, защото в публичното пространство  българските политици винаги издигат лозунгите за върховенство на закона и независимост на съдебната власт. Същевременно, ставаме свидетели как само месец след приемане на промените в Конституцията правят призив да не се спазват разпоредбите на същата Конституция, където точно и детайлно са записани стъпките за осъществяване на съдебната реформа", изтъкна Тодоров. 

 

По-рано днес на извънредна пресконференция ГЕРБ призоваха за саморазпускане на ВСС, тъй като според тях магистратският орган е изгубил доверието на обществото. Реформаторският блок също поиска оставката на ВСС, но в отделна декларация. 

 

 

Управляващите се аргументираха, че ВСС е изчерпал доверието към себе си и има съмнения, че там се търгува с влияние и се защитават неясни интереси. 

 

Мандатът на ВСС изтича догодина. Ако членовете се съобразят с призива на управляващите, това ще значи те да продължат да изпълняват функциите си, докато бъде приет Законът за съдебната власт, който ще регламентира новия начин за избор на висшия магистратски орган.

 

Утре се очаква да излезе мониторинговият доклад на ЕК за напредъка на България през 2015 година. Мотивите, с които управляващите призоваха за разпускането на ВСС, съвпадат с критиките на Брюксел, които Нова научи, че се съдържат в неговата чернова, преди той официално да излезе.